Siteuri utile

Politia Romana
Manuale Auto
Automobil Clubul Roman
Dictionar englez roman

Siteuri sponsorizate

codul rutier - cap VIII

Sunteti aici: home » legislatie rutiera » noul cod rutier » Cap VIII - Cai de atac impotriva procesului-verbal

Cap VIII - Cai de atac impotriva procesului-verbal

Art. 118.
(1) Īmpotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plāngere, īn termen de 15 zile de la comunicare, la serviciul politiei rutiere īn a carui raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plāngerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data īnregistrarii acesteia pāna la data ramānerii definitive a hotarārii judecatoresti.
(3) Cānd dovada īnlocuitoare a permisului de conducere a fost eliberata fara drept de circulatie, la data depunerii plāngerii īmpotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, seful politiei rutiere pe raza careia a fost savārsita fapta mentioneaza pe dovada ca titularul permisului are drept de circulatie pentru o perioada de 30 de zile.
(4) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti ori īnlocuitorul acestuia sau de catre seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romāne ori adjunctul acestuia pe a carei raza de competenta a fost savārsita contraventia, din 30 īn 30 de zile, īn baza unui certificat eliberat de instanta de judecata care confirma ca dosarul este īn curs de solutionare, pāna la ramānerea definitiva a hotarārii judecatoresti.
(5) Plāngerea īmpreuna cu dosarul cauzei se trimit īn termen instantei de judecata pe raza careia a fost savārsita fapta.

Art. 119.
Īn cazul īn care fapta unui conducator de autovehicul sau tramvai a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, instanta de judecata īnvestita cu solutionarea cauzei va cita unitatea de politie din care face parte agentul constatator, partile implicate īn eveniment si societatea de asigurare.

Art. 120.
(1) Procesul-verbal neatacat īn termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramānerii definitive a hotarārii judecatoresti prin care s-a respins plāngerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.
(2) Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor romāni cu domiciliul īn strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catre politia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, pentru executare, politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romāne.
(3) Politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romāne comunica īn scris Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, īn cel mult 6 luni de la primirea titlului executoriu, numele si prenumele contravenientului, numarul pasaportului si al procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si suma datorata, pentru a fi luate īn evidenta si a fi conditionata intrarea pe teritoriul Romāniei a contravenientului.

Art. 121.
(1) Īn cazul īn care instanta īnvestita cu solutionarea cauzei a respins plāngerea contravenientului īmpotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, īsi produce efectele dupa data ramānerii definitive a hotarārii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii īnlocuitoare a permisului de conducere.
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie īn acelasi termen īn care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

Cap VII - Raspunderea contraventionala « | Inapoi la cuprins | » Cap IX - Atributii ale unor ministere si ale altor autoritati ale administratiei publice

Top